Update van 13 mei 2022

Onze gesprekken met ministerie en GGD - GGD biedt sommige gedupeerden € 500 schadevergoeding aan

  • GGD biedt sommige gedupeerden € 500 schadevergoeding
  • Onze gesprekken met het ministerie en de GGD

GGD biedt sommige gedupeerden € 500
De GGD heeft per brief aan een aantal gedupeerden van het datalek € 500 aangeboden als schadevergoeding. Dat is op zichzelf natuurlijk goed nieuws: ze nemen onze claim serieus.
 
Het aanbod gaat echter niet ver genoeg, vinden wij. In deze update leggen we uit waarom en welke keuzes je hebt als je zo’n brief hebt ontvangen.
 
Wat staat er in de brief van de GGD?
In de brief van de GGD staat dat het politieonderzoek naar de datadiefstal is afgerond. De politie heeft vastgesteld dat er kopieën zijn gemaakt van de gegevens van ca. 1.250 mensen. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat er van meer mensen gegevens zijn gestolen, maar vaststellen kunnen ze dat niet. Het blijft dus onduidelijk van hoeveel mensen gegevens zijn gestolen en of dat misschien wel van alle 6,5 miljoen is.
 
Alleen tegen de genoemde 1.250 mensen zegt de GGD nog een keer ‘sorry’ en biedt ze in een ‘financieel gebaar’ € 500 aan. Eigenlijk is dat te zien als een schadevergoeding. Wij vinden dat dat bedrag veel te laag is en eigenlijk € 1.500 zou moeten zijn.
 
Alle andere mensen krijgen dus geen aanbod van de GGD. Ook niet als onzeker is of je gegevens gestolen zijn, wat eigenlijk geldt voor alle 6,5 miljoen mensen. Dat vinden wij onterecht: iedereen die in onzekerheid leeft of gegevens zijn gestolen, zou een vergoeding moeten krijgen. Zeker nu er steeds meer aanwijzingen zijn dat er veel meer gestolen is!
 
Wat is het gevolg als je de € 500 accepteert?
Iedereen die het aanbod van € 500 aanneemt, verleent aan de GGD, het ministerie van VWS en alle overige betrokken partijen zogenaamde ‘finale kwijting’. Dat betekent dat je afstand doet van al je rechten jegens alle betrokken partijen, dus ook VWS. Dat staat in de kleine lettertjes van het formulier. Je kunt dan dus nooit meer aanspraak maken op een hogere vergoeding, ook niet als je kunt bewijzen dat je schade hoger is.
 
Overigens: als je deelnemer van Stichting ICAM bent, is 20% van die € 500 (dus € 100) de bijdrage die je voor je deelname aan onze collectieve actie verschuldigd bent. Netto ontvang je dus € 400. Dat is geregeld in jouw Deelnemersovereenkomst.
 
Wat is het gevolg als je het aanbod niet accepteert?
Als je het aanbod niet voor 1 juli 2022 accepteert, dan vervalt het. Dan behoud je dus al je rechten, waaronder je claim waar Stichting ICAM actie voor voert. Let wel: het is nooit zeker dat onze vordering van € 1.500 zal worden toegewezen door de rechter. Misschien wijst de rechter ook maar € 500 toe. Heel misschien wijst de rechter helemaal niks toe. Dat laatste verwachten wij niet, maar het is mogelijk.
 
Zijn er gevolgen voor onze zaak?
Als jij het aanbod accepteert, is de zaak wat jou betreft gesloten. Voor alle overige gedupeerden gaan wij gewoon door op de ingeslagen weg.
 
Wat moet je doen?
Wij kunnen niet voor jou beslissen wat je moet doen. We kunnen wel met je meedenken en zijn daartoe ook graag bereid. Als je graag telefonisch wil overleggen, stuur ons dan het telefoonnummer waarop wij je kunnen bereiken. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Onze gesprekken met het ministerie en de GGD
 Wij zijn met onze advocaten over de claim in gesprek met het ministerie en de GGD. Binnenkort gaan we horen wat hun formele reactie is en of ze bereid zijn om te schikken. Als ze daar niet toe bereid zijn, gaan we dagvaarden. Die dagvaarding is al in voorbereiding.
 
Bijna 130.000 deelnemers!

Inmiddels hebben al bijna 130.000 mensen zich bij ons aangemeld! Maar: hoe meer, hoe beter! Zorg dus dat zoveel mogelijk mensen horen over de zaak en zich aanmelden via datalek-ggd.nl.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram