Updates

Persbericht

28 maart 2023

Collectieve rechtszaak om grootste datalek in Nederland van start

Gesprekken met het ministerie van VWS en meerdere Woo-verzoeken om informatie boven tafel te krijgen, liepen afgelopen jaar op niets uit. Stichting ICAM heeft daarop het ministerie gedagvaard voor de rechtbank Amsterdam, mede namens de ruim 133.000 burgers die zich bij haar als actieve deelnemer hebben aangemeld.lees verder

Update

22 november 2022

Gesprekken ICAM en Ministerie van Volksgezondheid lopen op niets uit, dagvaarding bijna klaar.

Na de aankondiging van onze massaschade-actie hebben we het ministerie van VWS en de GGD uitgenodigd voor een gesprek. Die gesprekken hebben helaas niets opgeleverd. Volgens VWS hebben de 6,5 miljoen mensen van wie gegevens in de GGD-systemen zaten en geraakt zijn door het datalek geen recht op schadevergoeding.
lees verder

Update

13 mei 2022

Onze gesprekken met ministerie en GGD - GGD biedt sommige gedupeerden € 500 schadevergoeding aan

De GGD heeft per brief aan een aantal gedupeerden van het datalek € 500 aangeboden als schadevergoeding. Dat is op zichzelf natuurlijk goed nieuws: ze nemen onze claim serieus.

lees verder

Persbericht

9 maart 2022

Kuipers (VWS) in gesprek met ICAM over dichten GGD datalek en vergoeding schade gedupeerden

Minister Kuipers van VWS heeft positief gereageerd op de sommatie van belangenorganisatie ICAM om overleg te hebben over het oplossen
lees verder

Update

21 februari 2022

Inmiddels hebben al ruim 100.000 mensen zich aangemeld!

Maar: hoe groter de groep, hoe groter de kans dat onze eisen ingewilligd worden en jij schadevergoeding ontvangt! Als je dus nog iemand kent die mee wil doen, stuur deze e-mail dan door of verwijs hem of haar naar de website.

lees verder

In de media

9 februari 2022

Woordvoerder van ICAM Astrid Oosenbrug te gast bij BNR Nieuwsradio

Minister Kuipers krijgt een massaclaim aan zijn broek als hij het datalek van de GGD niet binnen acht weken oplost. De claim wordt neergelegd door de stichting ICAM namens de 6,5 miljoen Nederlanders waarvan data gelekt zijn. Per persoon wordt 500 euro geëist. In totaal komt dit uit op een schadevergoeding van 3,2 miljard.
lees verder

Persbericht

8 februari 2022

Belangenorganisatie stelt Kuipers termijn van acht weken voor oplossing GGD-datalek

Belangenorganisatie Stichting ICAM heeft minister Kuipers van VWS een termijn van acht weken gesteld om concreet aan te geven hoe hij het GGD datalek op zeer korte termijn gaat oplossen.
lees verder

Update

29 januari 2022

Jullie steun is belangrijk. Inmiddels hebben al meer dan 80.000 mensen zich aangemeld. Hoe meer hoe beter, dus dat gaat goed!

Over ca. twee weken komen we met een uitvoerige update. Eerst hebben we een spoedvraag. Een TV programma wil een reportage maken over het GGD datalek.

lees verder

Update

15 december 2021

Al bijna 50.000 mensen hebben zich aangemeld voor onze collectieve actie!

Vlak na de aankondiging van vorige week hebben wij een overvloed aan vragen en verzoeken binnen gekregen. Indien je hebt geprobeerd ons te bereiken per e-mail, kan een antwoord daarom iets langer duren dan we zelf zouden willen. We vragen je nog even geduld te hebben.

lees verder

In de media

6 december 2021

GGD hangt flinke schadeclaim boven het hoofd voor datalek

Tijdens het hoogtepunt van de pandemie dit jaar kregen maar liefst duizenden nieuwe callcenter medewerkers bij de GGD vrij toegang tot de privégegevens van miljoenen burgers.

lees verder

Persbericht

6 december 2021

GGD-datalek leidt tot collectieve rechtszaak
tegen ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet aansprakelijk gehouden worden voor het datalek dat begin dit jaar bij de GGD is ontdekt. Dit eist stichting ICAM in een collectieve procedure tegen het ministerie

lees verder

Blog

5 december 2021

Wat is een datalek eigenlijk en wat doe je eraan?

Met een datalek gaan ernstige risico’s gepaard, zoals oplichting of identiteitsfraude. Wanneer jouw persoonsgegevens zijn betrokken bij een datalek, kan dit dus grote gevolgen hebben. Maar wat is een datalek nu eigenlijk? En wat kan je hier als slachtoffer van een datalek aan doen?

lees verder

In de media

 3 februari 2021

Oud-Kamerlid PvdA pleit voor minister voor ICT: 'Als we GGD-datalek vergeten zijn, ligt er weer iets anders op straat'

Grote ophef in politiek Den Haag na de onthulling van het datalek bij de GGD. Astrid Oosenbrug, voormalig Kamerlid van de PvdA, vindt dat er een minister voor ICT moet komen. "Het gaat over onze privacy en over hoe er met onze data wordt omgegaan."

lees verder

Nieuws over het GGD-datalek

Waar heb je recht op?

Voor iedereen die is opgenomen in de GGD-systemen en waarvan dus persoonsgegevens toegankelijk zijn geweest en mogelijk zijn gestoleneisen we €500 per persoon.

Voor iedereen waarvan (in de toekomst) blijkt dat hun persoonsgegevens daadwerkelijk zijn gestoleneisen we €1.500 per persoon.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram